Lakše do posla nego do radnika

Bez autora
Mar 04 2012

Iz ruskog olimpijskog grada Sočija, nedavno je stigla dobra vest - da su "Putevi Užice" potpisali ugovor vredan više od 200 miliona evra, koji bi trebalo da obezbedi posao za još 2.000 radnika iz građevinskog sektora. Ipak, to bi mogao da bude problem, jer se traže zanimanja koja su najdeficitarnija u Srbiji - varilac, keramičar, monter, bravar, tesar. Iako su zasuti ponudama, iskusne i dobre majstore nije lako obezbediti, a vremena za prekvalifikaciju nema. Za nezaposlene, ovo je nova šansa. Za četrnaest meseci, svi olimpijski objekti koje užički "Putevi" grade u Sočiju, moraju biti završeni, tako da, uz već angažovane, treba obezbediti još 2.000 radnika. U Srbiji je teško naći dobrog majstora, pa će biti potrebna pomoć nacionalnih službi i ostalih koji imaju ljude da bi se obezbedio dovoljan broj.

Lakše do posla nego do radnikaTek što je ugovorila posao godine u Sočiju, neočekivani problem za "Puteve Užice" jer u tom kraju nema dovoljno potrebnih zanatlija, a vremena za prekvalifikaciju nema.

Iz ruskog olimpijskog grada Sočija, nedavno je stigla dobra vest - da su "Putevi Užice" potpisali ugovor vredan više od 200 miliona evra, koji bi trebalo da obezbedi posao za još 2.000 radnika iz građevinskog sektora. Ipak, to bi mogao da bude problem, jer se traže zanimanja koja su najdeficitarnija u Srbiji - varilac, keramičar, monter, bravar, tesar.

Iako su zasuti ponudama, iskusne i dobre majstore nije lako obezbediti, a vremena za prekvalifikaciju nema.

Radenko Milutinović iz kadrovske službe "Puteva Užice" kaže da "stolari sa diplomom dolaze u obzir jer su u pitanju završni radovi".

Za nezaposlene, ovo je nova šansa. "Najbolje je raditi u svom zavičaju, ali je mala plata", kaže zidar Ivan Pavlović iz Malog Zvornika.

Dragomir Blagojević, kuvar iz Bajine Bašte bi sredstva zarađena u Rusiji uložio u bolji život u svom gradu. Cviko Jovanović, keramičar iz Bijeljine bi voleo da za šest meseci nešto zaradi.

Za četrnaest meseci, svi olimpijski objekti koje užički "Putevi" grade u Sočiju, moraju biti završeni, tako da, uz već angažovane, treba obezbediti još 2.000 radnika.

Direktor "Puteva Užice" Milan Bojović kaže da je u Srbiji teško naći dobrog majstora, pa će biti potrebna pomoć nacionalnih službi i ostalih koji imaju ljude da bi se obezbedio dovoljan broj.

Zanatska zanimanja su već godinama sve manje popularna među mladima, iako se upravo sa njima najpre dolazi do posla, pa na evidenciji užičkog zavoda za zapošljavanje takvih radnika i nema.

"Ono što bi kratkoročno moglo da bude rešenje su obuke bilo za poznatog poslodavca bilo za tržište rada, a dugoročno popularizacija zanimanja, buđenje svesti kod mladih ljudi", kaže Radoljub Šunjevarić, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu.

Osim zanatlijama, poziv za učešće u velikom poslu u Sočiju upućen je i srpskim proizvođačima mašinskih maltera, lepkova, pregradnih blokova, nameštaja...

"Planirali smo da pri realizaciji ovog ugovora, a to smo se dogovorili sa investitorom, u znatno većoj meri nego do sada primenjujemo proizvode iz Srbije", kaže Vladimir Stamenić, direktor, A.D. "Putevi" Rusija.

Naši građevinari su nekada bili srpski brend u Rusiji, Iraku..."Putevi" su to poverenje investitora već vratili, ali je svaki novi posao - novi izazov. Presudni su kvalitet i ugovoreni rokovi, a sve što se uradi u olimpijskom gradu, uključujući i podizvođače iz Srbije, biće referenca za rusko tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik